Skip to main content

Målet

”Även om all förändring i grunden startar hos den enskilde så finns det en rad stora fördelar i att jobba tillsammans”.

Vinsten med att fokusera både på miljön och bostadsmiljön går hand i hand för oss

Vi kan se stora förtjänster med att likställa besparingar med vinster för både miljön och föreningen. Att jobba för framtiden ser vi som självklart – både för medlemmarna i föreningen – men även för framtidens samhälle.

Även om all förändring i grunden startar hos den enskilde så finns det en rad stora fördelar i att jobba tillsammans. Därför är det viktigt att vi alla bidrar på de sätt vi kan. Det är enkla saker som att sköta sopsorteringen, se över inomhustemperaturen, hålla koll på energitjuvar och se färskvatten som en resurs som kanske inte förblir oändlig. Gör vi detta tillsammans kommer vi snabbt att göra stora vinster för både miljön, ekonomin och framtiden.

.

20%

Minskad antal procent av vår värmeförbrukning

30%

Rabatt på vårt grundabonnemang på sophämtning

70%

Minskad energiåtgång på ytterbelysning

Uppvärmning utgör en stor del av boendekostnaden på norra halvklotet – något som belastar både vår miljö och ekonomiskt oss som individer. Sedan december 2019 värmer Brf Tornet i Ystad upp varmvattnet och våra bostäder med fjärrvärme som är 100% förnybar.

Genom att införa en s.k. IMD, individuell mätardebitering, på var lägenhet sedan 2014 har vi även framgångsrikt minskat vår förbrukning med 20% och vårt klimatavtryck med flera ton Co2 om året.

Det är självskrivet att sopsorteringens miljöfördelar är många. Tack vare att vi började sopsortera för ett par år sedan har vi även förbättrat vår ekonomi genom att få 30% rabatt på vårt grundabonnemang för sophämtning. Även här är det lätt att räkna hem en vinst, både för miljön, framtiden och för oss som förening.

Vi har även introducerat en plan som skall energieffektivisera vår belysning och helt gå över till LED då den tekniska livstiden på de lampor som sitter i pollare och soprum löpt ut.

Detta ger oss en minskad energiåtgång på uppemot 70% mot nuvarande nivå och en besparing på många kWh om året.

Då föreningens hus ligger i ett utmärkt läge med tak mot söder, kommer nästa naturliga steg för oss i framtiden att vara solceller för egen energiproduktion. Ett projekt vi precis påbörjat, men som kommer att bli mycket intressant.